Cikkek, érdekességek

Gyógygombák - Ganoderma

2021.02.05 10:54

A Ganoderma lucidum, vagyis a pecsétviaszgomba (egyéb ismert nevén lakkostapló, Kínában lingzhi, Japánban reishi vagy mannentake) az ázsiai népek körében több mint 4000 éve sikeresen alkalmazott gombafaj az orvoslás területén. Kínában a gyógynövények királyaként emlegetik.

A Ganoderma érdekessége, hogy étkezési célra nem igazán alkalmas, ugyanakkor a belőle nyert kivonatnak számos területen bizonyított pozitív hatása van. A Távol-Keleten elsősorban erősítőszerként vált ismertté, emellett az egyik legjelentősebb tulajdonságának a daganatellenes hatását tekinthetjük.

A pecsétviaszgombából készült gyógytermékek tárháza mára igen széleskörűvé vált. Megtalálható por, kivonat és tea formájában is. Magyarországon több típusú Ganoderma készítmény került forgalomba, tehát étrend-kiegészítőként könnyen elérhető bárki számára.

Megjelenése, életmódja

A pecsétviaszgomba falakó szaprofita, azaz parazita életmódot folytat, amely azt jelenti, hogy sérült fákon telepszik meg. Kedvelt élőhelye elsősorban a lombos fák törzse, ezek közül leggyakrabban a tölgy és egyes tűlevelű fák (pl. erdei fenyő, lucfenyő) környezetében lelhető fel.

A pecsétviaszgomba megjelenésében kissé eltér a többi gombától. Nagyméretű, kemény termőtestű gombafaj, melynek jellegzetes, félkör vagy vese alakú kalapját fényes, barnásvörös viaszréteg fedi. A gomba kalapjának szélén világos (fehértől sárgáig terjedő árnyalatú) csík húzódik végig, ez is a pecsétviaszgomba egyedi jellemzője. Magassága 5-től 20 cm-ig terjedhet, a gomba kalapja kb. 1-3 cm vastagságú.

A Ganoderma lucidum gomba húsa igen kemény, parafára emlékeztető textúrájú. Jellegzetes szaga és keserű íze miatt ételként nem fogyasztják.

Élőhelyét illetően ma még megoszlanak a vélemények (az egyelőre bizonytalan rendszertani besorolása miatt), ugyanakkor a megfigyelések azt mutatják, hogy világszerte fellelhető gombafaj. Európában a mediterrán és mérsékelt éghajlati övben fedezhető fel. Németországban például az összes tájegységben megtalálható, de hazánkban is találkozhatunk vele a tölgyesekben. Tény viszont az is, hogy igen ritkán találkozhatunk vele vadon termő formában.,

Története

A pecsétviaszgombáról már az ókorban is készítettek feljegyzéseket, ami azt jelenti, hogy több mint 2000 éve ismert gyógygombáról van szó.

A világ első ismert, gyógynövényekről és azok gyógyhatásairól szóló könyvét a Keleti Han-dinasztia idején (25-220 körül) Shen Nung Ben Cao Jing állította össze. A könyv a gyógynövények mellett számos gomba előnyös hatását is leírja, melyek között szó esik a Ganoderma lucidumról is (itt „ling chih” néven írták le). A pecsétviaszgombát a szerző már ebben a kötetben is kiemelkedő terápiás tulajdonságai miatt méltatja, melyek közé a vitalitásnövelő, szívműködést erősítő, memóriajavító és öregedést gátló hatásokat jegyezte fel.

A kínai kultúrában a halhatatlanság eszközeként tartották számon, és kiemelkedő tulajdonságai miatt sokáig kizárólag a császárok privilégiuma volt a gomba felhasználása.

A Ganoderma lucidum megjelent a művészetekben is: festményeken, faragásokban, bútorokon és még női kiegészítőként is fellelhető. 1400-ból származik az első művészeti alkotás ehhez a gombához kapcsolódóan, amelynek ábrázolása vallási hátterű, egészen konkrétan a taoizmushoz társítható.

Mit tartalmaz a pecsétviaszgomba?

A poliszacharidok, a peptidoglikánok és a triterpének alkotják a pecsétviaszgomba három fő aktív összetevőjét. Tulajdonképpen a több mint 50 aktív poliszacharid és a több mint 150 triterpenoid-vegyület felelősek a gomba kiemelkedő gyógyhatásaiért. Utóbbinak köszönheti a jellegzetesen keserű ízét, és a vérzsír-csökkentő hatását.

Mint a legtöbb gomba, a pecsétviaszgomba is döntő hányadában vizet tartalmaz, emellett 1,8% hamu, 26-28% szénhidrát, 3-5% nyerszsír, 59% nyersrost és 7-8% nyersfehérje található benne. A Ganoderma lucidum legfontosabb ásványi összetevői a foszfor, a kén, a kálium, a kalciumot és a magnézium. Kisebb mennyiségben tartalmaz vasat, nátriumot, cinket, mangánt. Vitaminok közül az A, C, E, D és a B-komplex emelhető ki.

A gomba germánium tartalmának külön figyelmet szenteltek a kutatók, akik megfigyelték, hogy a vadon gyűjtött példányok germánium tartalma jóval magasabb koncentrációjú (489 μg/g). Ez az ásvány számos más növényi alapú élelmiszerben, például ginzengben, aloe-ben és fokhagymában is megtalálható. A germánium jelentőségét az adja, hogy alacsony dózisban immunerősítő, tumorellenes, antioxidáns és antimutagén aktivitással rendelkezik, és akár másfélszeresére növelheti a vér oxigénfelvevő képességét, javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a pecsétviaszgomba 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot, ami négy-hatszor annyi, mint amennyi az ázsiai ginzengben található.

A Ganoderma lucidumból izolált egyéb vegyületek közé tartoznak:

  • enzimek, pl. a metalloproteáz, amely szabályozza a véralvadási időt,
  • az ergoszterol, a D2-vitamin provitaminja, amely a gombát érő UV-fény hatására alakul át
  • nukleotidok (adenozin és guanozin)

A Ganoderma jótékony egészségügyi hatásairól

A pecsétviaszgomba ősi gyógyászati felhasználása és a tapasztalatokon alapuló előnyös hatásainak ismerete mellett az utóbbi évtizedekben a kutatások középpontjába is került. Számos kutató számolt be gyógyhatásáról, alkalmazhatóságáról. A pozitív tulajdonságai közül a kutatók az immunerősítő, vérnyomáscsökkentő hatását emelik ki, továbbá ajánlják vesegyulladás, asztma, gyomorbántalmak ellen is. A legújabb kutatások szerint szerepe lehet a rákos, és AIDS-es betegségek kezelésében is.

Általános immunerősítő hatás

A Ganoderma nagyon hasznosnak bizonyul az immunrendszer működésének elősegítésében, hiszen nemcsak serkenti, hanem szabályozza is annak működését. A pecsétviaszgomba ezen hatása arra vezethető vissza, hogy képes szabályozni az anyagcsere egyensúlyát, és elősegíti a szervezetben a nukleinsav szintézisét. A benne található poliszacharidok növelik az interferon szintjét a szervezetben a fehérvérsejtek felszabadulásának elősegítésével. Ezek a fehérvérsejtek hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet képes legyen sikeresen felvenni a harcot a különféle betegségek ellen. Hatékonynak bizonyult az influenza vírussal, a kandidázissal és a herpes simplex vírussal (HSV) szemben is.

A gomba további előnye, hogy daganatos betegek gyógykezelése (pl. sugárterápia, kemoterápia) mellett alkalmazva csökkenteni képes a daganatterápia okozta mellékhatásokat. Így a betegek felépülésére és közérzetére egyaránt jó hatást gyakorol.

Daganatellenes hatás

A pecsétviaszgmba összetevői által serkenti a szervezet interleukin-2 termelését, amely segít a különböző rákbetegségek elleni küzdelemben. A gombában megtalálható ganoderinsav segít a májrák elleni küzdelemben. Egy kísérletben 34, előrehaladott stádiumú daganatos beteg kapott ganodermát naponta háromszor 12 hétig. Az eredmények szignifikáns növekedést mutattak a T-sejtekben, melyek hozzájárulnak a daganat leküzdéséhez.

A pecsétviaszgombában található triterpének a vizsgálatok során magas citotoxikus aktivitást mutattak számos tumor sejtvonalánál. Ez azt jelenti, hogy a gomba e vegyületeinek köszönhetően képes gátolni a rákos sejtek gyors növekedését és szaporodását, így az áttétek kialakulását is csökkentheti. A nem hormonfüggő prosztatarák és az emlőrák eseteiben rendkívül hatékonynak bizonyult az alkalmazása. A gombában található poliszacharidok képesek a szervezet a természetes ölősejtjeinek (NK sejtek) aktivitását, valamint a citokineket növelni – ennek a hatásnak köszönhető például a vizsgált tüdőrákos esetekben bekövetkezett javulás. Tüdőrákos betegeken végzett vizsgálataik szerint a pecsétviaszgombából nyert poliszacharidok hatására a betegséggel járó tünetek (pl. láz, köhögési rohamok, gyengeségérzet, verejtékezés, álmatlanság) mintegy 43,8-84,4%-os mértékben csökkentek, emellett erősödött a betegek immunrendszere.

Húgyúti fertőzések elleni küzdelem

A Ganoderma szintén segíti a húgyúti fertőzések enyhítését. Egy vizsgálatban 88 húgyúti fertőzésben szenvedő beteg kapott ganodermát 2 hétig. A kutatók azt találták, hogy a gomba szignifikánsan hatásosabb volt a placebóhoz képest a húgyúti fertőzések tüneteinek enyhítése tekintetében.

Szív- és érrendszeri hatások

A kutatók megállapították, hogy a pecsétviaszgomba fogyasztása javítja a vérkeringést és fokozza a szívizom oxigénfelvételét. A hatásért felelős anyagként a triterpén struktúrával rendelkező ganodermasavat és származékait jelölték meg, amelyek vérnyomás- és koleszterinszint csökkentő hatását farmakológiai vizsgálatok is igazolták.

A pecsétviaszgomba további gyakori felhasználási területei:

  • Pattanásos bőrproblémák
  • Allergia
  • Ízületi gyulladás
  • Candida
  • Megfázás
  • Herpesz
  • Hajhullás
  • Lyme-kór
  • Colitis ulcerosa
  • Méhmióma
  • Vitiligo

A VitaMed Ganoderma étrend-kiegészítő kapszula a ganoderma gyógygomba kivonatát tartalmazza, magas hatóanyagtartalommal, prémium minőségben.