Vitaminok

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet számára, hiányuk súlyos problémákat okozhat.

Két legnagyobb típusuk a zsírban és vízben oldódó vitaminok.

 

Vízben oldódó vitaminok:

C-vitamin (aszkorbinsav):

A C-vitamin javítja az immunrendszer működését. Segíti a sebgyógyülést, a megfázásvól való felépülést. C-vitamin szükséges a kollagén előállításához, ami a kötőszövetek fő alkotóeleme. Ezen kívül számos enzim előállításához van szükség C-vitaminra. 

B-vitaminok:

A B-vitaminok fontos szerepet játszanak az immunrendszer energiatermelő folyamataiban,  hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez és a bőrünk egészségéhez Segítenek elűzni a fáradtságot is. A B-vitaminok hiányának tünetei emiatt leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetek.

Zsírban oldódó vitaminok:

A-vitamin:

Az A-vitamin elővitaminja a Béta-karotin. Hiánya látászavarokat okozhat. Jellemző tünet még a bőr szárazsága, törékeny haj, köröm, hajhullás. 

D-vitamin:

A D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba, blokkolja a sejtburjánzást, emiatt használják daganatos betegek kezelésénél, erősíti az immunrendszert.

E-vitamin:

Az E-vitamin antioxidáns hatású, véd az érelmeszesedés, szívbetegségek ellen. Védi a szem ereit, erősíti az immunrendszert.

K-vitamin:

A K-vitamin nélkülözhetetlen a véralvadáshoz. K-vitamin hiányra utalhat, ha a vérzés még kisebb sérülés esetén is nehezen áll el. Tünet lehet még a gyakori orrvérzés és hogy a bőr kisebb horzsolásnál is nagy területen belilul.

 

 

 

 

Nézet:
Sorrend: