A kesernyés ízű teakeverék epehajtó hatású, amellett gátolja a magas koleszterinszintért felelős enzim működését. A hosszú távú teafogyasztás sikeresen kiegészítheti a diétát és a gyógyszeres kezelést.
Valamennyi alkotórész hivatalosan bejegyzett gyógynövény az Európai Gyógyszerkönyvben. Az articsóka virágbimbója élelmiszernövényként elsősorban a mediterrán térségben kedvelt. A növény jótékony hatásait régóta ismeri a népgyógyászat. Az újabb kutatások szerint gyógyászati célra a levél alkalmasabb.
A borsmenta emésztőrendszerrel kapcsolatos előnyös tulajdonságai mellett az articsóka levél hatóanyagainak működését erősíti. Az édesgyökér és a komló koleszterinszint befolyásoló hatását az elmúlt évek során támasztották alá kutatási eredmények.
A kesernyés ízű teakeverék -elsősorban a legnagyobb arányban felhasznált articsóka levélnek köszönhetően- epehajtó hatású, amellett gátolja a magas koleszterinszintért felelős enzim működését, így csökkenti a koleszterinszintet. Az alkalmazott gyógynövények ilyen irányú hatását számos, humán kisérletet is felölelő, értékelő tanulmány igazolja. A megfelelő eredmények eléréséhez hosszú távú teafogyasztás szükséges, ami- az orvos véleménye alapján- kiegészítheti a gyógyszeres kezelést. A gyógytea kiválóan alkalmas megelőzésre, illetve jó kísérője lehet a koleszterinszint csökkentő, növényi élelmiszerekből álló diétának.
2-3 teáskanálnyi teakeveréket 500 ml vízzel forrázni kell, majd ezután 1 percig főzni (nem a vízzel együtt melegíteni). Negyedórai állás és szűrés után a fenti adag felét reggel, másik felét este étkezések előtt 20-30 perccel kell elfogyasztani.