Nature Cookta Tápióka keményítő

Cikkszám: nc39
Nature Cookta Tápióka keményítő
Nature Cookta Tápióka keményítő
Cikkszám: nc39
965 Ft
A vásárlás után járó pontok: 10 Ft


Igazán jó állagú kenyér, péksütemény sütésénél az egyik legfőbb konyhai fortély az összetevők megfelelő arányának eltalálása. Tökéletesebb eredmény elérése érdekében elkészítéséhez egy rendkívül különleges keményítőféleség ajánlott. A Nature Cookta special Tápióka keményítő nem csak a pékárukhoz használható fel, hanem szószok, mártások sűrítéséhez is kiváló.

A manióka növény gyökerét leőrlik, majd különleges eljárással vonják ki belőle a keményítőt. Az egészet átmossák, pépesítik, majd különválasztják a folyadékot. Így készül el ez az alternatív keményítő, mellyel nyugodtan helyettesíthetjük a hagyományos liszt egy részét.

A tápióka a történelemben

A világ piacain elterjedt alapanyag az elszigetelt közösségekben már régóta ismert növény.
A manióka, vagy más néven kasszáva, eredetileg Dél-Amerika és Afrika trópusi részein honos. Valószínűleg a mayák termesztették elsőként a Yucatán-félszigeten, majd a 16. században a portugál gyarmatosítók. Feltehetőleg Brazíliából vitték be Afrikába. Nem véletlen, hogy ezeknek a fejlődő országoknak alapvető élelmiszere lett a növény. Ennek legfőbb okai, hogy viszonylag gyenge földekben is megterem, csapadékigénye kevés, és mivel a szüretelési időszak meglehetősen széles, elegendő mindig csak annyit szedni a növényből, amennyire szükség van: nem kell tárolni, így a felesleg sem romlik meg.
Az éhezők megmentőjeként nevezett tápióka földalatti részét, a gyökerét hasznosítják. Készülhet belőle alkoholtartalmú ital, liszt, valamint keményítő is.

A tápiókáról további érdekességeket a Wikipédia és a Terebess oldalain olvashat:

http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kasszava.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mani%C3%B3ka

A tápióka keményítő a konyhában

A Nature Cookta Tápióka keményítő alkalmas sütésre, főzésre. Kiváló adalékanyag szószokhoz, mártásokhoz, főzelékekhez. Ez az egyik leginkább konyhabarátnak nevezhető keményítőféle: rendkívül sima, csomómentes ételeket készíthetünk vele. Mellékíz és színmentes, ezért nagyon jól variálható számos étel elkészítéséhez. Nagy előnye, hogy gyors hűtés során sem csapódik ki a főtt ételből, így kitűnően viseli a hűtési folyamatokat is. Mindenmentes pudingot készíthetünk vele kókusztej hozzáadásával, melynek finomabbá tételére csak egy kis gyümölcsre van szükségünk.
A tápióka keményítővel készített ételek ropogósra, kérgesre sülnek, ezért ajánljuk elsősorban kenyerek, péksütemények elkészítéséhez. Maglisztekkel keverve a kenyér állaga is kitűnő lesz.

A tápióka keményítő fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Kiszerelés:500 gramm

500g