Nature Cookta Máriatövismag olaj

Cikkszám: nc20
Nature Cookta Máriatövismag olaj
Nature Cookta Máriatövismag olaj
Cikkszám: nc20
1 395 Ft
A vásárlás után járó pontok: 14 Ft
A mediterrán térségből származó kultúrnövény nem csak népies elnevezéseivel hívja fel magára a figyelmet. A lágyszárú növény bíborszínű virága, márványos levele csupán egy-egy különlegessége ennek a tarkabogáncsnak.

A Nature Cookta Máriatövismag-olaj hideg préseléssel készített minőségi, konyhai alapanyag. Az ínyenc csemegék utánozhatatlan összetevője. Elsősorban a reggelik készítéséhez ajánlott: szendvicskrémekhez, öntetekhez, pástétomokhoz.

Máriatövis a történelemben

Az ókoriak már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy az őszbogáncs nem csak kiirtandó gyom, hanem sokkal hasznosabb növény annál. Egyes vidékeken, ahol rendkívül kevés fa volt, tüzelőanyagként használták ezt a tüskés bokrot. Nem ismerték minden előnyét a pápafűnek, azonban előszeretettel használták egy-egy mulatság után (másnaposság ellen). Kígyómarás ellen a későbbiekben még a szászok is alkalmazták. A máriatövis jótékony tulajdonságaira a 17. században Culpepper és a 19. században Johann Gottfried Rademacher is teljes bizonyosságot nyert.

Egy monda is kapcsolódik az őszirózsafélék családjába tartozó növényhez, mely szerint, amikor Mária Jézussal menekült, gyorsan kellett útközben megetetnie, azonban egy csepp tej lehullott az egyik virágra. Innen származtathatók a növény következő nevei: Mária tövis tej, Boldogasszony teje, Szűz Mária teje. Ezzel a történettel magyarázták a levelek fehér márványozottságát és a tejelválasztás fokozására való alkalmazását is.

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó növényt Plinius és Dioszkoridész is említi már műveiben. A középkori füveskönyvekben és Melius Juhász Péter 1578-ban írt Herbáriumában is egyaránt megtalálhatjuk.
Észak-Amerikába Európából került át. Leginkább réteken, legelőkön találkozhatunk vele, de több országban termesztik. Szárazságtűrő, kedveli a meleget és a fényt. Hajtásai 1,5-2 métert is elérhetik. A bíbor-lila virágait szúrós fészekpikkelyek borítják. A magjából nyert sylimarin vegyület gyógyszeripari alapanyagként ismert. A napraforgóhoz hasonlítható bóbitás kaszattermése pedig fontos ipari nyersanyag.

Az évszázadok felismerései egyre jobban megismertették az embereket ezzel a csodálatos, és még a mai napig felfedezésre váró növénnyel. Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban ennek a növénynek ítélte oda az év gyógynövénye címet. A mai kor több mint 300 kutatással igazolta előnyeit.

A máriatövisről további érdekességeket olvashat a Wikipédia oldalán:
http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis

Máriatövismag-olaj a konyhában

A Nature Cookta Máriatövismag-olaj minőségi termék. Önmagában is fogyasztható, leginkább szendvicskrémekhez, pástétomokhoz ajánljuk. Nem csak a reggelikhez, de a készételekhez adva is fenomenális. Tehetünk belőle salátákhoz. Önteteinket is ízesíthetjük máriatövismag olajjal, valamint hideg tálak készítésénél is nagy hasznát vehetjük.

A máriatövis olaj fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Száraz, hűvös helyen tartandó!

Tartalmaz:100% máriatövismag-olaj

Átlagos tápérték 100 g-ban:

Energia: 3696 kJ/ 899 kcal
Zsír: 99,9 g
amelyből telített zsírok: 14,26 g
Szénhidrát: 0 g
amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g

Kiszerelés:50 ml