Nature Cookta Mákliszt 500g

Cikkszám: nc55
Nature Cookta Mákliszt 500g
Nature Cookta Mákliszt 500g
Cikkszám: nc55
910 Ft
Egységár: 1,82 Ft/g
A vásárlás után járó pontok: 9 Ft
A Nature Cookta Mákliszt a termékcsalád többi tagjához hasonlóan egy sokrétűen felhasználható lehetőség a búzaliszt és más fehérlisztek helyettesítésére. Karakteres ízét és fogyasztásának előnyeit nem csak a paleolit, vegetáriánus és vegán étrend követői élvezhetik.

Készítése során a mákból hidegen, vegyszermentesen kisajtolják az olaját, majd a fennmaradó pelletet finomra őrlik.

A mák a történelemben

A régóta termelt kultúrnövény a mákfélék családjába tartozik. Eredete nem tisztázott: Afganisztán, Üzbegisztán vagy Tádzsikisztán lehet az őshazája. Írásaiban i.e. Hippokratész is említi. A történelem egyik legrégebbi fűszereként számon tartott mákot a rómaiak és a görögök mézzel fogyasztották. A görög mitológia a mák fogalmához az alvást kapcsolta. Hüpnoszt, az álom istensége Zeuszt is mákkal altatta el. A görögök életében a mák volt a jövendőmondás eszköze.
Míg az asszíroknál az öröm növényeként tartották számon, addig az oroszok az esővarázslásoknál alkalmazták. A néphit mágikus növényként szerepeltette termékenység-varázslás céljából.
(A máktermesztést szigorú kormány- és miniszteri rendeletek szabályozzák. A mákból készült alapanyagok- mint ahogy a Nature Cookta Mákliszt is- kizárólag nem magas alkaloid-összetételű mákfajtákat tartalmaznak. Csakis a gyógyszer előállítására és forgalmazására szakosodott szervezetek termelhetik azokat.)

A mákról további érdekességeket a Terebess és a Wikipédia oldalain olvashat:

http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html

Mákliszt a konyhában

Minden olyan receptben pótolhatjuk a fehér liszteket mákliszttel, mellyel a mák íze is harmonizál. Sűríthetünk is vele, mert nagy mennyiségű folyadék és zsiradék felvételére képes. Készíthetünk belőle muffinokat, süteményeket, kásákat, fánkokat, felhasználásával finomabb ízű édességeket fogyaszthatunk. Ha citromot és nyírfacukrot adunk hozzá, akkor ízletes tölteléket kapunk. Akár kenyeret is süthetünk vele, főképp más liszttel keverve. Ha csak mákliszttel sütünk, a receptben megadott tojásmennyiséghez képest eggyel többet használjunk, hogy elkerüljük a túlzott morzsálódást!

A mákliszt nem azonos a sima őrölt mákkal!
A termék fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Tartalmaz:100% mákliszt
Kiszerelés:500 gramm
500g