Nature Cookta Lenmagolaj 250ml

Cikkszám: nc18
Nature Cookta Lenmagolaj 250ml
Nature Cookta Lenmagolaj 250ml
Cikkszám: nc18
1 770 Ft
Egységár: 7,08 Ft/ml
A vásárlás után járó pontok: 18 Ft
Ez az apró mag méltán érdemelte ki a magok királynője címet az idők során. A modern táplálkozásban is pótolhatatlan nyersanyag kivételes tulajdonságait és sokrétű felhasználását érdemes megismerni, és étrendjébe beépíteni.

A Nature Cookta Lenmagolaj enyhén kesernyés ízű, sötétsárga színű. Kiváló minőségű alapanyag, mely az olajok közül a legmagasabb Omega-3 és a legkisebb Omega-6 tartalommal rendelkezik. Préssel készítik, majd tartályban történő ülepítés után palackozzák, végül szűrik.

A len a történelemben

A Közép-Ázsiából származó len mintegy 200 fajjal rendelkezik. Elmondható, hogy már az ősember is használta a vadlen rostját: kötelet és zsineget készített belőle. Ezt bizonyítja az a 34 ezer éves grúziai barlangban talált lenszál, melyet egy kutatócsoport fedezett fel. Az egyiptomiaknál, indiaiaknál és a görögöknél is ismert alapanyag volt. A rómaiak pedig a Tiberis folyó mentén termesztették, hogy ruhákat készíthessenek belőle. 6000 évvel ezelőtti ázsiai leletek is bizonyítják felhasználását. Hazánkban Tolna megyében találtak 5000 éves lenmaradványokat.
A napóleoni háborúk idején megakadályozták, hogy tengerentúli országokból hozzanak be textil nyersanyagokat. Ennek köszönhető nagymértékű, európai termesztése. Lenből készítették a finomabb kelméket, ünnepi ruhákat.
Magyarországi ismertsége i. e 34-re tehető. A len szó szláv eredetű, amely arra utal, hogy a magyarok a kárpát-medencei népektől sajátították el a len feldolgozását. Népszerűségét nem csak rostnövény, hanem olajnövény mivoltjának is köszönheti. Étkezésre és világításra is használták az olajlent, mely a mai napig a sziléziai konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Philipp de Girard nevéhez fűződik az első lenfonó gyár megalapítása. Napjainkban termesztésében Belgium, Marokkó, Argentína és India jár az élen.

A lenről további érdekességeket a Wikipédia oldalain olvashat:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Len

Lenmagolaj a konyhában

Az egyik legértékesebb növényi olajok egyike, ipari felhasználása mellett legalább olyan fontos az étkezésben betöltött szerepe. A Nature Cookta Lenmagolaj egyaránt ajánlott zöldségekhez, lepényekhez, hidegkonyhai készítményekhez. Salátaöntethez elegyítsük édeskés ízű ecettel. Rukkolával, mángolddal, karfiollal, brokkolival készült saláták remek összetevője. Turmixok, smoothie-maker receptek elkészítéséhez is ezt az olajat használjuk. Gyümölcskenyér vagy a karácsonyi fatörzs szelet is sokkal ízletesebb lesz a Nature Cookta Lenmagolajjal.

A lenmagolaj fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.

Tartalmaz:100% lenmagolaj

Átlagos tápérték 100 g-ban:

Energia: 3693 kJ/ 898 kcal
Zsír: 99,81 g
amelyből telített zsírok: 11,07 g
amelyből többszörösen telítetlen zsírok:
Omega-3: 56,52 g
Omega-6: 15,24 g
Szénhidrát: 0 g
amelyből cukrok: 0 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g

Kiszerelés:250 ml
250ml