Miért együnk zabpelyhet ?
A zab értékes biológiai összetételü gabonaféle.Átlagosan 17 könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakból hét jelentős mennyiségben megtalálható a zabfehérjében.A zsírtartalom elérheti a 7 %-ot is, melyben a szervezet számára különösen fontos telítetlen zírsavakból mintegy 7o-8o % található. Szénhidrát tartalma a többi gabonafélékhez képest a legkisebb, 5o-6o %. Jelentős élelmi rost.-ásványi anyag - (Ca, Mg,Fe,) és vitaminforrás ( E és B1).A zabbal készített étel nem okoz emésztési rendellenességet, ismételt fogyasztása esetén sem idéz elő túllakottsági érzetet.
Bármely formában fogyasztva csökkenti a vérsavó koleszterinszintjét. Az orvosok régóta javasolják, hogy súlyos, vagy közepesen súlyos cukorbetegek alkalmazzák a zabkúrát.
Idézet a weborvos honlapjáról " Egy új vizsgálat eredményeit ismertették az American Hearth Association (AHA) Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention idei kongresszusán. A tanulmányban többek között azt vizsgálták, hogy a reggelente az angolszász országokban szívesen fogyasztott cereáliák kukoricapehely, zabpehely, és legkülönbözőbb változataik - hogyan befolyásolják a szívelégtelenség későbbi megjelenésének esélyét.