Főzés: háromszoros mennyiségű vízben. Fogyasztható köretként vagy főételként.
Felhasználás előtt ugyanúgy, mint az egyéb magvakat, válogassuk át, vagy legalábbis pergessük át egyik edényből - másikba, hogy az esetleg még szemmel észrevehető apróbb méretü szennyeződéseket - kö, egyéb magvak, stb - kiválogathassuk. Sajnos a legtökéletesebb hántolással és egyéb előzetes előkészítő műveletekkel sem lehetséges a magvakkal azonos méretü és esetleg azonos fajsúlyu egyebeket eltávolítani. ezt csak - hasonlóan a hüvelyesekhez, rizshez...stb - csak a gyakorlott szem veszi észre.
Szűrőkanálban, átfolyó vízzel mossuk meg.
Az általános, úgynevezett "korszerű" táplálkozás többségében savasító kémhatású, élelmiszernek nevezett bolti áruféleségeket tartalmaz. Ezekkel szemben a köles LÚGOSÍTÓ hatású élelem. A termék értékei miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján.
Csak egy példát a sokféle felhasználásról: saját példámat említve, a reggeli köles előre "megfőzőtt" és a hűtőben tartott kb négy-öt napi adag. Ebből kiszaggatva három-négy evőkanálnyit a mikróban egy percig melegítve hozzáteszek joghurtot, télen lekvárt, vagy mirelit gyümölcsöket. Egyébként szezonálisan aktuális friss gyümölcsöket. Ez a keverék kb délig elegendő, minthogy laktat, de sohasem hízlal!