Medinatural rozmaring illóolaj (10ml-es)

Cikkszám: mn15
Medinatural rozmaring illóolaj (10ml-es)
Medinatural rozmaring illóolaj (10ml-es)
Cikkszám: mn15
2 050 Ft
Egységár: 205 Ft/ml
A vásárlás után járó pontok: 21 Ft
• kinyerése: virágos-leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval

• illat: intenzív, friss gyógynövényes, kámforos aljegyekkel

• illatprofil: serkentő, erősítő

• Ajánlás: párologtatásra, aromafürdő, masszázs, bedörzsölő olaj, lábfürdő, hajápolásra valamint szájvíz készítésére.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:

A MediNatural illóolajok szigorú, gázkromatográfiás, valamint fizikai, kémiai, mikrobiológiai megfelelőségi vizsgálatnak alávetett, laboratóriumban bevizsgált 100%-os természetes illóolajok, amelyek semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaznak.

A hatóanyagokat koncentráltan tartalmazzák, ezért kérjük, alkalmazásuk során mindig kellő körültekintéssel használják.

- Ellenjavallt kámfor tartalma miatt epilepsziásoknál,
- várandósan ne használj rozmaringot!
- magas vérnyomás és epilepszia esetén valamint gyermekeknél 3 éves kor alatt!


ROZMARING illóolaj
(Rosmarinus officinalis) | ÁTTEKINTŐ

A rozmaring illóolaját – a cineolt, kámfort a rozmaring virágos-leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 1-2,5%-os eredménnyel, ami azt jelenti, hogy 1 kg rozmaring olaj előállításához 50 kg frissen szedett növény szükséges.

A növény illóolaja, színtelentől a halványsárga színig, a rozmaringra jellemző és enyhén kámforos illatú.

A rozmaring illóolaj legfontosabb alkalmazási területe:
a mozgásszervi panaszok:
-reumás megbetegedések,
-krónikus ízületi gyulladások,
-izom- és idegfájdalmak és sportsérülések, melyek kezelésére a rozmaring illóolajat is tartalmazó bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok használhatók jó eredménnyel.

Bedörzsölő olajban elkeverve a rozmaring illóolaj :
- sportolás előtt, az izmok bemelegítésére .

A rozmaring illóolaj hajápolásra, samponhoz keverve:
- erősíti a hajat, a fejbőrt, fontos szerepet játszik a hajhullás és a zsíros korpás fejbőr kezelésében.

Fürdővízben a rozmaring illóolaj nyugtató hatású.
A rozmaring illóolaj baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Serkentően hat a központi idegrendszerre, alacsony vérnyomás esetén stimuláló szer.

A rozmaring levélben nagyobb mennyiségben halmozódik fel az illóolaj, mint a virágban. Az illóolajnak több mint száz komponense ismert.

Az olaj jellegzetes illatáért a cineol nevű komponens a felelős. A cineol mellett megtalálható még az illóolajban a kámfor, borneol, alfa- és béta-pinén, valamint a linalool is.

Illóolaj mellett fontos még megemlítenünk a cserzőanyagokat, a fahéjsav-származékokat, a flavonoidokat, triterpéneket és a diterpenoid keserűanyagokat.

A felsorolt fahéjsav-származékok közül említésre méltó a rozmaringsav és a kávésav, a flavonoidok közül az apigenin, luteolin és ezek glikozidjai, a triterpének közül az ursolsav, a keserűanyagok közül pedig a karnozolsav.ROZMARING (Rosmarinus officinalis)| VISSZATEKINTŐ

A rozmaring a Földközi-tenger medencéjének jellegzetes növénye, ott főleg a tengerpart közelében, hatalmas, vad bozótokban tenyészik. Ezért adta neki a költő Ovidius a ros maris, azaz a tenger harmata nevet.

A rozmaring ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény. Az ókori görögök agyserkentőnek is használták, ezért a diákok rozmaringból fonott koszorút hordtak, hogy erősítse az emlékezetüket és a szellemi teljesítőképességüket.

A belőle készíthető tea erősíti a látást és a memóriát.

Shakespeare is utal rá Hamlet című darabjában. Ophélia ezt énekli kedvesének:
„Itt egy rozmaringszál az emlékezetre, kérlek rózsám, hogy jussak eszedbe.”
A Benedek-rendi szerzetesek hozták Közép-Európába a 8. században, és Nagy Károly parancsára honosították meg a kolostorok kertjében.

A középkorban kedvelt szer volt eszméletvesztés ellen, kimerültségre és a lábadozás idején.

A törékeny egészségű nők mindig rozmaringcsokrot hordtak magukkal, ezzel védekezve a kellemetlen szagok és a kórokozók ellen.

A középkorig szokásban volt rozmaringleveket égetni a betegek szobájában, így tisztítva meg a levegőt, míg pipába téve a rozmaringleveleket köhögés vagy nátha esetén szívták el.

Erős illata miatt a szerelem istennőjének, Afroditének szentelték, és külsőleg-belsőleg használva szerelmi vágykeltő erőt tulajdonítottak neki.

A honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át. A rozmaring Árpád-házi Szent Erzsébet virága, éppen ezért nevezték el róla később a rozmaringolajat tartalmazó Aqua Reginae Hungariae gyógyitalt.

Sebastian Kneipp atya, a XIX. századi Német Császárság neves gyógyítója a rozmaringot vérkeringést fokozó tulajdonságai miatt illesztette hidroterápiájába.

A magyarság körében is jellemző a rozmaring-szimbolika megjelenése, különösen ünnepekkor. A lányok ruhájára, a menyasszony koszorújába egy rozmaringszálat tűztek. A vőfély borosedényét rozmaringgal díszítették vagy

rozmaringmotívummal díszített cserépkancsót helyeztek elé. A fazekas a lánynak szánt vizeskorsóra is rozmaringágat festett, és rozmaringot véstek a lánynak ajándékozott mángorlóra is.

A rozmaring a szűz menyasszonyt jelképezi:

„Ha leszek, leszek, menyasszony leszek, vőlegény mellett rozmaring leszek.” A népművészetben "Rozmaringos"-nak nevezik a halszálkás motívumot, mondják, hogy a lányok haját is "rozmaringosra"-ra fonják.
A rozmaringmotívum Ajak nagyközség címerébe is bekerült. A svábok lakta falvakban erőteljesebben jelenik meg a rozmaringmotívum.

A jegyespár rozmaringággal a kezében járt vasárnaponként a templomba, így hozták az emberek tudtára, hogy jegyben járnak. Az esküvő alkalmával a vendégek a menyasszony rokonaitól színes selyemszalagokkal díszített ágacskákat kaptak, melyet a templomba menetelkor mindenki a kezében tartott.

Szentelt vízbe mártott rozmaringággal permetezték meg a gyermekágyas anyát és a gyermeket.

Az adventi ünnepkör névnapjait szokás volt piros almába szúrt szalaggal díszített rozmaringgal köszönteni.
A betlehemezés kellékei között is megjelenik a rozmaring, azzal díszítik a pásztorok kalapjait, a lányok rozmaringcsokorral díszített botot visznek, egyes szereplők fején rozmaring korona van, a nagy angyal egy almába tűzött apró masnikkal díszített rozmaringágat visz.

A regruták is rozmaringággal díszítették kalapjukat. Az emberi lét végén a ravatalt, a koporsót és a fedelét is e növénnyel díszítették, és a sírra is egy rozmaringbokrot ültettek.

Még ma is a rozmaringot tartják a szellemi fáradtság és a feledékenység egyik legjobb ellenszerének.

Ha megdörzsölöd a rozmaring leveleit, az illóolajának jellegzetes illatát, azonnal érezheted, éberré tesz, és megtisztítja az érzékeidet.


A ROZMARING (Rosmarinus officinalis)| ALKALMAZÁSA

Párologtatás: cseppentsen 5-8 csepp olajat az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy a párologtatóba! Hangulatjavító, fokozza a kreativitást. Stimuláló, segíti a tiszta gondolkodást.

Frissítő aromafürdő: egy kád vízben legfeljebb 10 csepp, gyermekeknek 2-5 csepp, evőkanálnyi tejszínben vagy mézben elkevert illóolajat teszünk. A fürdő frissítő hatású. Javasolt fürdési idő: 10-15 perc.

Szauna: adjunk a felöntőkanál vizéhez 4-6 csepp illóolajat, majd azt felkeverve öntsük a forró kövekre.

Bedörzsölés: 1 teáskanál hordozóolajban (napraforgó-, olíva-, jojoba-, mandulaolaj) 1-3 csepp illóolajat elkeverünk, majd finoman a bőrbe masszírozzuk. Az ízületekben vagy a fájdalmas testrészben vérbőséget idéz elő, ami biztosítja a beteg szövetek jobb tápanyagellátását. Bőrfrissítő, izomlazító és keringésfokozó hatású.

Frissítő masszázs: 0,5 dl napraforgóolajban elkeverünk 10 csepp illóolajat, és a bőrbe masszírozzuk. Frissítő, hűsítő hatású.

Hajápolásra: 15 ml samponhoz (kb. amennyivel egyszeri alkalommal szoktunk hajat mosni) keverjünk 3 csepp illóolajat, majd a szokásos módon mosunk hajat. A habot hagyjuk 3 percig a fejünkön, majd meleg vízzel öblítsük le. A rozmaring erősíti a hajat, a fejbőrt.

Jól keverhető az alábbi olajokkal: borsmenta, citrom, fahéj, fenyő, eukaliptusz, zsálya, geránium, grapefruit, levendula, teafa.
10ml