A lisztkeverék minden szárazanyagot tartalmaz, csak tojás és víz hozzáadása szükséges 10 db 12cm-es lángos elkészítéséhez. A hagyományos módon: olajozott kézzel formára húzható. Oldalanként 3-3 perc alatt forró kókuszzsírban készre süthető.
Diétázók is fogyaszthatják, ha büntetlen lángos evésre vágynak, hosszú ideig jól-lakottság éreztet biztosít, kiegyensúlyozott rosttartalma miatt az emésztésre is jótékony hatással lehet. Lassítja a szénhidrátok felszívódását, így élettanilag is kedvező hatása lehet szervezetünkre.
A keverékben a finomabb ízvilág elérése érdekében a szúrós ízű szódabikarbóna helyett gluténmentes sütőport használunk.
Hozzáadott adalékoktól, színezékektől, konzerváló szerektől, aromáktól, ízfokozóktól mentes, csak természetes alapanyagok felhasználásával előállított termék.
Gabona-, cukor-, szója-, tejmentes magyar kézműves lisztkeverék.
Nem tartalmaz továbbá kókuszlisztet, konjac lisztet, élesztőt sem.
Jó szívvel ajánljuk diétázóknak, paleolit életmód híveinek, azoknak, akik szem előtt tartják az egyszerű, de egészséges napi táplálkozást.
Amit régen sem szerettem a lángosban az a zsírban tocsogó állaga volt. Utána órákig émelyegtem, csak azt hittem, ez "normális".
Az Éléskamra lángosát úgy raktam össze, hogy ilyen még csak elő se fordulhasson. A kellően felhevült kókuszzsírból szinte semmit nem szívott fel a 10 db lángos. 150 ml zsiradékon kezdtem sütni és 130 ml lett a vége. A hagyományos lángos ezt mind felitta volna.
A mellett a lángosok pont olyan állagúak, mint a hagyományos: kívül finom roppanós, belül kelt tészta jellegű puha. Évek óta álmodtam már egy jó lángosról, 6 év paleo alatt nem is ettem. Viszont erre megérte várni. Nincs mellékíze, nincs tele tömve rosttal, csak annyi van benne, amitől lassú felszívódású szénhidrát forrás lesz belőle, de még nem okoz kellemetlen dehidratáló érzést a tápcsatornában, nincs tele nyomva keményítővel sem. Mindenből kiegyensúlyozottan válogattunk.
Összetevők: Tápióka keményítő, élelmi rostok (bambuszrost liszt, útifűmaghéj liszt), manióka liszt, szezámmag liszt, gluténmentes sütőpor, himalaja só
Elkészítési javaslat: 2 M-es tojást (kb. 115 g) keverj el 150 ml hideg vízzel, add hozzá a 200 g lángos lisztet és keverd csomómentesre egy kanállal vagy robotgéppel. Hagyd pihenni a tésztát 10-15 percet. Ezt követően oszd 10 egyenlő kis gombócra, majd zsírozott kézzel húzd lángos formára mindet (10-12 cm-esre). A közepesen felhevített, kb. 2 cm magas kókuszzsírba téve oldalanként 2-3 perc alatt süsd szép pirosra. Langyosan a kívánt feltéttel fogyasztható. Letakarva hűtőben tárolva napokig eltartható.
Átlagos tápérték 100 g lisztkeverékben:
Energia kj/kcal: 1160/280,3
Zsír:2,7 g amelyből telített zsírsavak 0,9 g
Szénhidrát: 57,3 g amelyből cukor 0,2 g
Fehérje: 7,2 g
Só: 2,5 g
Élelmi rost: 19,2 g
Csak természetesen előforduló cukrokat és rostokat tartalmaz.
Szezámmagot és dióféléket felhasználó üzemben készült.
Száraz, hűvös helyen tartandó.