A quinoa egy dél-amerikai (ál)gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották.
Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken.
180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza. Magja kicsi, elefántcsont-színű gyöngyszemecske.
Köleshez hasonló magjainak semleges íze van, viszont az arra fogékonyaknak üdítő változatosság lehet a szokásos rizs és burgonya helyett.
Miért érdemes quinoát enni?
A quinoaaz egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona.Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához) Az ásványi anyagok közülkülönösen gazdagmagnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
-Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok élelmi rosttal.Székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, keringési betegségekben szenvedők, kismamák, idősek számára is javasolt. Méregtelenítő kúrák nagyszerű alkotóeleme lehet. Viszont ha hajlamosak vagyunk a vesekőre, akkor csak mértékkel szabad fogyasztani a quinoát, mivel oxalátot tartalmaz.
-Minden esszenciális aminosavat tartalmaz.Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %.Vegetáriánusoknak, vegánoknak, sportolóknakkülönösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.
-Gluténmentes,tehát nem kell a szervezetnek küszködni a megemésztésével.
Ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik alacsony kalóriatartalma miatt fogják kedvelni.
-Lúgosító hatással is bír,e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.
-Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főkénttelítetlen zsírsavakbóltevődik össze.
Összetevők:100% fehér quinoa
Felhasználása:
Köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Gyorsan megfőzhető, minden olyan étel elkészíthető belőle, melyet rizsből vagy kölesből készítenénk.
Elkészítése:
Kétszeres vízben főzd puhára.
Allergén információ:
A termék dióféléket feldolgozó üzemben készül.