A kókuszcukor a kókuszpálma virágjának nektárjából készült cukorkülönlegesség, természetes édesítőszer. A nádcukor, illetve a gabonákból és egyéb alapanyagokból készült szirupok alternatívája. Íze egyedülállóan karakteres, mégis lágy, enyhén karamellás, meleg hatást kelt. Nincs köze a kókusz terméséhez, sem ízben, sem színben, édesítőereje közel azonos a cukorhoz képest. Granulátum jellegű, fehérítetlen és finomítatlan cukorhelyettesítő,nincs kókuszíze.
Hogyan készül?
A 100%-os tisztaságú kókuszcukrot semmilyen egyéb édesitőszerekkel nem elegyítik. A kókuszcukrot csakis a kókuszpálma, a bontatlan kókuszvirág nektárjából (SAP) gyártják. Nem keverendő össze a pálmacukorral, mely bizonyos pálmák fájának és nem az értékes virágnak a nedvéből készülnek.
Előnyei:
- A kókuszcukor glikémiás indexe a nádcukoréval (68), a legtöbb mézével (55) és az agavéval (27–41) szemben alacsony, 35-ös GI-vel rendelkezik. Ez azért tekinthető érdekesnek, mert fruktózt, glükózt és emellett magasabb GI-ű szacharózt is tartalmaz, mégis máshogy működik.
- Olvadáspontja alacsony, könnyen felhasználható, így a cukrászatban is egy vonzó összetevő.
- A kókusznektár cukor számos tápanyagot és ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a kálium-, magnézium-, cink-vagy vas. Illetve a B1-, B2-, B3-, B6-és C vitamin kiváló természetes forrása, emellett 17 féle aminosavat tartalmaz,ezek közül legmagasabb a glutamin tartalma. Aromái pedig a lelket melengetik, ünnepi hangulatot csempésznek ételeinkbe.
- Lassabb felszívódása és értékes anyagai miatt a természetes és egészséges táplálkozás alapanyagává lehet, Illetve segítség lehet a fogyókúrázók, de édességre vágyók számára is.
Felhasználási javaslat:
A kókuszcukorral a hagyományos kristálycukor teljes egészében kiváltható. Fogyasztható közvetlenül édesítőként, használható sütéshez, főzéshez egyaránt. Íze és illata karamellszerű.
Érdekessége, hogylehet karamellizálniis, ellentétben a xilittel és a steviával! Édesítőereje közel azonos a cukoréval.
Felhasználható bármilyen hideg vagy főtt, sült étel, illetve italok édesítéséhez. Azokban a készítményekben pedig, ahol eleve egy karamellás íz a jellegadó, nagyszerű ízt biztosít.
Kávékhoz, karamellás tejhez, kakaó, vagy karob italhoz is kiválóan harmonizál. A gofri, palacsinta, müzlik, távol keleti ételek vagy akár egzotikus koktélok, mártások, szószok páratlan édesítője.
Származási hely: Indonézia
Allergén információ:
A termék dióféléket feldolgozó üzemben készül.