Dammer's Bilberry 2000 kapszula (40db-os)

Cikkszám: dam5
Dammer's Bilberry 2000 kapszula (40db-os)
Dammer's Bilberry 2000 kapszula (40db-os)
Cikkszám: dam5
3 300 Ft
Egységár: 83 Ft/db
A vásárlás után járó pontok: 33 Ft
Hatóanyagok 1 zselatinkapszulában:

Feketeáfonya 4:1 gyümölcskivonat (2000mg friss feketeáfonyából kivonva) 500mg.

Ajánlott napi adagolás: 1 kapszulát lehetőleg főétkezés közben bő vízzel lenyelni.

OÉTI notifikációs szám: 12108/2013

„ A fekete áfonya: mikrocirkuláció-stimuláns

(Herb Research Fundation)

Az emberi szervezet kapilláris ereinek erősítésére Európában már régóta használják a fekete áfonya kivonatát (Vaccinum myrtillus-t). A fekete áfonya hatóanyagai segítik megelőzni a törékeny kapilláris erek szivárgását, ami által folyadékot engednek a szövetekbe behatolni.

A fekete áfonya kivonatának elsődleges haszna a következő területeken nyilvánvaló:
- a szem és a látás egészsége,
- mikrocirkuláció,
- megpattant hajszálerek és visszértágulás kezelése,
- kapilláris erek erősítése operáció előtt.A vérerek törékenységét gyakran hozhatjuk összefüggésbe a magas vérnyomással, cukorbetegséggel és az érelmeszesedéssel. A kapilláris erek törékenysége súlyos orvosi problémákhoz vezethet: aranyér, agyvérzés, szívszélhűdés vagy a cukorbetegség és a magas vérnyomás által okozott retinakárosodásból származó vakság. Kevésbé súlyos hatások közé tartozik a hajlamosság zúzódásokra, kitágult erek, hajszálerek, gyönge éjszakai látás és a végtagok hidegsége, zsibbadása és görcse. A fekete áfonya kivonata segíti a vérkeringést, erősíti a kapilláris ereket és növeli a vörösvértestek membránjának flexibilitását.

A fekete áfonya kivonata a fekete áfonya gyümölcsből készül, a levét és héját megfestő antocianinok így koncentrálódnak. Az antocianinok a flavonoidokhoz tartoznak, melyeket intenzíven tanulmányoztak az utóbbi években gyógyhatásuk miatt.A fekete áfonya mint antioxidáns

A feketeáfonyában lévő vegyületek más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, melyek a sejteket és a sejtmembránt a szabad gyökök által okozott károsodások ellen védik. A szabad gyökök igen reaktív vegyületfragmensek, melyek toxikus és nem toxikus anyagok metabolizmusa során keletkeznek a szervezetben. Az ilyen szabad gyökök a szervezetben az egészséges sejtfalra olyan hatással lehetnek, mely a membrán károsodását, funkciójának gátlását okozzák, valamint a sejt halálához vezethetnek. Így az antioxidánsok, azaz a szabad gyökök megfogói, öregedés elleni anyagoknak számítanak, ugyanakkor antikarcinogének, hiszen a szabad gyökök károsíthatják a DNA-t és ezzel mutációt okozhatnak a sejtben. A fekete áfonya flavonoidjainak speciális hatásuk van a vérerekre és a vérsejtekre a sejtfal flexibilitásának növelésével. A kapilláris erek így jobban nyújthatók, tágíthatók, a véráram növekedhet bennük, és a vörös vérsejtek pedig könnyebben deformálódhatnak, és könnyebben vehetnek fel olyan alakzatot, mely a keskeny kapilláris ereken képes gyorsabban átáramolni.A keringési rendszer

Az test vérkeringése egy különleges pumpa és érrendszeren alapul. A szervezet belsejéből, a szívből, a tüdőből és az emésztőrendszerből indulva egyre szűkebb keresztmetszetű erek hálózata az, ami eljuttatja a vizet, az oxigént és a szükséges tápanyagokat a szervezetünkben lévő valamennyi sejthez. A legkisebb vérerek, a kapilláris erek olyan kicsik, hogy a vörösvértestek is csak egyenként tudnak rajta áthatolni. A véráram mennyisége és következésképpen a táplálék- és oxigénellátás egyensúlyban kell legyen az agy és a törzs, valamint a perifériális szervek között, a végtagokat és a bőrt is beleértve.

Az erek mentén lévő simaizmok a vérerek tágulását és összehúzódását teszik lehetővé, ezzel a vérnyomást növelve vagy csökkentve. A szelektív összehúzódásuk válasz a hidegre, ezáltal a testhővel takarékoskodik a szervezet, és több hő jut az életfontosságú szervek részére a kezek és a lábak rovására, melyek így lehűlhetnek. A kapillárisok arra is képesek, hogy a sejtfalon át folyadékot juttassanak a szövetek sejtek közötti terébe, mely a gyulladás alapja, amivel a szervezet a sérülésekre reagál. A kor előrehaladtával az erek és főleg a hajszálerek elvesztik rugalmasságukat, és részben elzáródhatnak kalcium és zsíranyagok lerakódása miatt.

A Ginkgo bilobához hasonlóan a fekete áfonya kivonatát a láb keringési elégtelenségeinek kezelésére használják. Klinikai vizsgálatok igazolták a fekete áfonya hatékonyságát az alsó végtagok vénás elégtelenségére minden életkorban. (Ref.. 1,2) A személyek életkora, akiken a vizsgálatok történtek, 18-tól 75 év volt. A kísérlet dokumentálta, hogy a fekete áfonya növelte mind a rugalmasságát a hajszálereknek, mind a vörösvértestek deformálhatóságát, ezzel helyreállítva a normális véráramot.

A fekete áfonya egy másik klinikai kipróbálása azt demonstrálta, hogy a fekete áfonya kivonata a lábakban előforduló visszértágulást képes kezelni. A teszt szignifikáns javulást okozott a visszértágulási szindrómákban. A görcsök, a boka és a vádli dagadása, a zsibbadás mind a keringés elégtelenségéből fakad. Mindezekben a kísérletekben a feketeáfonyának semmilyen káros mellékhatása nem jelentkezett, még akkor sem, ha a normális adagot 50%-kal megnövelték.

A mikrocirkuláció kellemetlen megváltozása terhesség esetén igen gyakori. Visszértágulás és bevérzések jelentkezhetnek terhesség esetén a vérnyomás és a véráram változásával. A fekete áfonya hatását vizsgálták a szokásos adagot adva 115 nőnek, akiknél a fenti panaszok a terhesség következtében alakultak ki. (Ref. 4,5). Mindkét fekete áfonya tanulmányban a szimptomák jelentősen javultak, a fájdalom, az égető érzés legtöbb esetben elmúlt. Semmilyen mellékhatás nem jelentkezett a fekete áfonya fogyasztásból kifolyólag.A fekete áfonya szívműködéssel kapcsolatos jótékony hatása

A fekete áfonya flavonoidjai a kutatások szerint a kapillárisok erősítése mellett, mely megelőzi a vérerek törékenységét (aranyér, zúzódások, szivárgás), csökkentik a kalcium lerakódását a vérerekben (Ref. 6). Ezzel az atherosclerosis vagyis a vérerek meszesedését gátolja. Ismert a fekete áfonya „vérhígító hatása”, azaz meggátolja a vérlemezek aggregálódását, a vérrögképződést, ezzel a fekete áfonya tevékenyen hozzájárul a szívműködés hatékonyságához és segíti a szív- és érrendszeri rendellenességek gyógyítását.

A fekete áfonya antocianidjainak a kapilláris ereket erősítő hatása annyira elismert Európa-szerte, hogy sok klinikán feketeáfonyát adnak a betegnek operáció előtt és után is, hogy megelőzzék a bevérzéseket.A fekete áfonya hatása a szemre

A keringési rendellenességekre a szem különösen érzékeny. A cukorbetegség és a magas vérnyomás a retinában kóros elváltozásokat okoz, mely a látást akadályozza. 1987-ben olasz kutatók negyven szembetegségekben szenvedő betegeken végeztek klinikai kísérletet. A fekete áfonya antocianinjai hatására szignifikáns javulást állapítottak meg a betegek látásában és a szem mikrocirkulációjában. (Ref. 8) A mért javulás mindkét területen kb. 80%-os volt. A fekete áfonya látásra gyakorolt hatása a II. világháború óta ismert, amikor is brit pilóták fekete áfonya lekvárt fogyasztottak azért, hogy az éjszakai berepüléseknél látásuk pontosabb legyen. Az 1960-as évek végén kutatások igazolták, hogy a fekete áfonya növeli a szemben egyes enzimek aktivitását, melyek az energiatermelést fokozzák. (Ref. 10,11) A fekete áfonya kivonata szintén csökkentette azt az időt, mely a szemnek a sötétséghez való alkalmazkodásához szükséges éles fény után (Ref. 12,13).

Afekete áfonyaa gyomorfekély ellen

A feketeáfonyának talán a legkevésbé ismert tulajdonsága a gyomorfekély elleni hatása. Bár Európában erre is használatos, az amerikai publikációkban elsősorban a vérerekre és a szemre való hatása van említve. Jótékony hatása lehet olyan gyomorfekélyek esetében, melyeket stressz, a gyomor túlzott savassága okoz, vagy ha gyulladás gátló gyógyszerek, mint aszpirin idézi elő, illetve, ha a gyomor falának károsodását pl. alkohol okozza. A fekete áfonya flavonoidjai dramatikusan növelik a gyomor nyálkatermelését, mely védőréteget képez és véd a fekélyképződéstől (Ref. 14).

A fekete áfonya használata

A kutatásokban, klinikai kipróbálásokban a fekete áfonya kivonatát használták, melyet standardizáltak: 36% antocianidot tartalmazott. A fekete áfonya kivonatból 160 - 320 mg-ot alkalmaztak napi egyszeri vagy kétszeri bevétellel.

Biztonság

A fekete áfonya gyümölcsének nincsen ismert toxicitása. A klinikai tanulmányok során semmilyen káros mellékhatást nem észleltek. A kivonat tipikus napi adagja három tányérka fekete áfonya gyümölcsnek felel meg, amitől semmilyen toxikus hatás nem várható.Mellékhatás: nem ismert (Ref. 15)

Kontraindikáció: nem ismert (Ref. 15)

Gyógyszerkölcsönhatás: nem ismert (Ref. 15).

Referenciák - Guerrini M. (1987) Report on clinical trial of bilberry anthocyanosides in the treatment of venous insufficiency of the lower limbs. Instituto di Patalogia Speciale Medica e Methodologia Clinica, Universita di Siena.
- Corsi S. (1987) Report on trial of bilberry anthocyanosides (Tegens - Inverni della Beffa) in the medical treatment of venous insufficiency of the lower limbs. Casa di Cura S. Chiara, Florence, Italy.
- Gatta L. (1982) Controlled clinical trial among patients designed to assess the therapeutic efficacy and safety of Tegens 160. Ospedale Filippo del Ponte, Varese, Italy.
- Teglia L, et.al. Vaccinium myrtillus anthocyanosides (Tegens) in the treatment of venous insufficiency of lower limbs and acute piles in pregnancy [in Italian] (1987) Quaderni di Clinica Osterica Gynecologica 42:221.
- Baisi F. (1987) Report on clinical trial of bilberry anthocyanosides in the treatment of venous insufficiency in pregnancy and of post-partum hemorrhoids. Predidio Ospedaliero di Livorno, Italy.
- Kadar A. et al. (1979) Arch Tierernahr 29(12):845-58.
- Pulliero G. et al. (1989) Fitoterapia 60:69.
- Gentile A. (1987) Use of bilberry anthocyanosides to prevent hemorrhage in preparation for ENT surgery. Istituti Ospitalieri di Verona, Italy.
- Perossini M, Guidi G, Chiellini S. Siravo D. (1987) Clinical study of bilberry anthocyanosides in the treatment of diabetic and hypertensive microangiopathy of the retina. Ann. Ottalm. E Clin. Ocul. 12:1173.
- Cluzel C. et al. (1969) C. R. Soc. Biol. 163(1):147-50.
- Cluzel C. et al. (1970) Biochem. Pharmacol. 19:2295.
- Badstide P. et al. (1968) Bull. Soc. Opthal. Fr. 68:801.
- Jayle GE, Aubert L. The action of anthocyanins glucosides on the scoptopic and mesopic vision of the normal subject [in French]. (1964) Therapie 19:171.
- Cristoni A, Magistretti MJ. Antiulcer and healing activity of Vaccinium myrtillus anthocyanosides. Farmaco Ed Prat 1987;42:29-43.
- Blumenthal M, Busse W, Goldberg A, et al. eds. The Complete German Commission E Monographs. Austin, TXP: The American Botanical Council: Boston: Integrative Medical Communications, 1998"

Figyelmeztetés

Az ajánlott napi adagot ne lépje túl! Gyermekek elől elzárva tartandó! Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot.Véralvadásgátló gyógyszereket szedőknél fokozhatja a vérzések kockázatát.
40db