(Rosa canina)– Bicskefa, ebcsipke, gyepű-, parlagi vagy vadrózsa, tüskefa; termése: csipkebogyó, hecsedli, petymeg,…
Gyógyhatása:Virágának illatos szirmai salátákba, pitékbe valók. Szörpöt, ecetet, sörbetet, édességeket ízesíthetünk vele. Virága rózsavízként antiszeptikus hatású frissítő, levelének forrázata frissítő, összehúzó hatású gyógytea. Már az ókorban is a skorbut gyógyszerének tartották. Vese- és hólyagbántalmakban, vizelethajtó, emésztést javító, erősítő hatású, hólyaghurutban, vér- és fehérjevizelés esetén.
Teája:Kellemes ízű, enyhén hashajtó hatású, meghűlés és influenza elleni italt készíthetünk, ha két-három teáskanál szárított és aprított csipkebogyót 8-12 órán át áztatunk egy csésze hideg vízben. Biztosítja a napi C-vitamin-szükségletünket. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert aC-vitaminmár 50°C körül megsemmisül