Összetevők:hajdina*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
A hajdina - más néven pohánka, tatárka - a keserűfűfélék családjába tartozik. A hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.
Rutin tartalma (P-vitamin) révén, rugalmasabbá teszi az érfalak kötőszöveteit. Könnyen emészthető, magas rosttartalmú, segíti a bélperisztaltikát.
Felhasználása:leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretként és levesbetétként is használható. Lisztjéből tészta, palacsinta és kenyér is készíthető (más liszttel keverve).
Elkészítése:A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):Energiaérték:1513 kJ / 362 kcalZsír:1,7 g- amelyből telített zsírsavak:0,3 gSzénhidrát:75,9 g- amelyből cukor:0,1 gRost:9,3 gFehérje:4 gSó:0,002 g
Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8 400 kJ/2 000 kcal).
A termék szóját, glutént, zellert és olajos magot is feldolgozó üzemben készül.
Származási ország:Kína, Lengyelország, Ukrajna, Németország.