Összetevők:kerekszemű barnarizs*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
A hántolatlan rizsszemet nevezik barnarizsnek. A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Több mint 40000 fajtája ismert. Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát és a B-vitamin-tartalma.
Tápanyagtartalom (100g-ban):
Energiaérték: 1411 kJ / 337 kcal
Fehérje: 7,5g
Szénhidrát: 77,4g
Zsír: 1,9g
Ásványi anyagok:foszfor, kálium, kalcium, vas, magnézium, nátrium
Vitamin:B1, B2, B3, B6, E
Felhasználása:köretként, desszertnek (gyümölcsrizs)
Elkészítése:jól mossuk meg a szemeket, lábasban két-, két és félszer annyi vizet öntsünk alá (egy csésze rizshez tehát két-, két és fél csésze vizet). Lassú tűzön főzzük, 30-40 percig. A főzési idő elteltével zárjuk el alatta a lángot, vagy húzzuk le az edényt, és a lábas tetejére tegyük konyharuhát, így hagyjuk tovább puhulni.