Olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni őket (esszenciális zsírsavak). Más néven Omega-3 zsírsavaknak is hívják őket. Legfontosabb hatásuk a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelem. Emellett a lenmagolajban Omega-6 zsírsavak is megtalálhatók (például linolsav formájában). Vannak benne még baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású lignánok. Ez utóbbiak hormonzavarokban is segíthetnek, mert szerkezetük a nemi hormonokéhoz hasonló.
Az esszenciális zsírsavak sokféle jótékony hatását azzal magyarázhatjuk, hogy a sejtmembránok fontos alkotórészei, tehát a szervezet valamennyi sejtjében, szövetében és szervében jelen vannak.
Mérsékli a koleszterinszintet, így csökkenti a szívbetegség, a magas vérnyomás és az anginás eredetű mellkasi fájdalom kockázatát. Segít megelőzni az epekő kialakulását, illetve hozzájárul annak feloldódásához. Gyulladásgátló hatása miatt előnyös köszvény és bőrfarkas kezelésében. Az idegrendszer működését is javítja, ezért enyhítheti az idegek károsodása okozta zsibbadtságot és viszkető érzést. Hosszabb ideje fennálló agyi és idegrendszeri megbetegedések (Parkinson-kór, Alzheimer-betegség) kiegészítő kezelésére is jó lehet. Csökkenti a fáradtságot.
A bőr, a haj és a köröm egészségéhez szinte nélkülözhetetlen. Lenmagolajjal gyorsabban begyógyulnak a bőrsérülések sokféle bajban alkalmazható – faggyúmirigy-gyulladástól kezdve az ekcémán és a pikkelysömörön keresztül egészen a leégésig. Erősíti a hajat és a körmöt.
Vírusellenes hatása révén előnyös lehet a herpesz, az övsömör és a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére.
A székletet síkosítja, így segít székrekedésben és a vastagbél kiöblösödése (diverticulosis) esetén.
Mivel a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez hasonló növényi hormont (fitoösztrogén) is tartalmaz, jótékonyan hat menstruációs rendellenességekben, a méhműködés szabályozásában, a méh szöveteinek túlburjánzása (endometriosis) és meddőség esetén. Mérsékli a menstruációval együtt járó fájdalmat.
Még nem bizonyított, de feltételezik, hogy rákmegelőző hatása is van.
Felhasználás
1-3 teáskanál (15-45ml) naponta.
A lenmagolajat étkezéssel együtt vigyük be .
A lenmag salátákhoz vagy zöldségekhez is adható, és kiváló ízt ad azoknak. A magokat le lehet darálni (kávédarálóval) és el lehet keverni vízzel, gyümölcslével, joghurttal, gabonafélékkel vagy egyéb ételekkel.
Ne tegyük ki a lenmagolajat hőhatásnak (ne főzzünk vele) mivel lebomlik és elveszíti előnyös tulajdonságait.