Aromax Bergamottolaj (10ml)

Cikkszám: arom4
Aromax Bergamottolaj (10ml)
Aromax Bergamottolaj (10ml)
Cikkszám: arom4
3 700 Ft
Egységár: 370 Ft/ml
A vásárlás után járó pontok: 37 Ft
Elterjedés, termesztés, előállítás

A bergamott illóolajat (Aetheroleum bergamottae) a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó bergamottfa (Citrus bergamia, syn.: Citrus aurantium ssp. bergamia) éretlen vagy érett terméséből többnyirepréseléssel(majd ezt követően szűréssel és centrifugálással) nyerik ki, viszonylag szerény, 0,5%-os hozammal. Emellett vízgőzdesztillációval is állítanak elő olyan illóolajat, amely mentes a fototoxikus hatású furanokumarin-vegyületektől, például a bergapténtől. Az illóolaj színe zöld vagy zöldessárga, kellemes,friss gyümölcsre emlékeztető illatú.

Összetétel, minőség

A préseléssel kinyert illóolaj főbb alkotórészei a linalil-acetát (10-30%), alimonén(cca. 15-20%), a linalool (11-22%), valamint a bergaptén (0,3-0,4%) és egyéb furanokumarinok.

Felhasználás

Az illóolajnyugtató hatásáérta linalil-acetát és a linalool,fertőtlenítő és antibakteriális hatásáérta limonén a felelős, míg afototoxikushatást elsősorban a bergaptén váltja ki. Emellett még adezodoráló és görcsoldó hatásaiis megemlíthetők.
Az illóolajat és az illóolajat tartalmazó készítményeketálmatlanság, szorongás, fokozott izgatottság megszüntetésérearomalámpás párologtatás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok, fürdő- és szaunakészítmények formájában alkalmazzák.
A bergamottolaj alkalmazásának másik fontos területe a bőrápolás, mely célra elsősorban kozmetikai termékek alkotórészeként kerül felhasználásra, példáulaknés bőr ápolására és rovarcsípések helyén kialakult gyulladás okozta feszülő érzés mérséklésére alkalmaskészítmények egyik összetevőjeként.
Az illóolajat dezodoráló, fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságai miatt a kellemetlen szájszag kezelésére ajánlott száj- és garatöblögető, illetve izzadás elleni készítmények összetevőjeként is felhasználják. Önmagában vagy más illóolajokkal társítva légtér fertőtlenítőként és légtérillatosítóként is alkalmazzák.
A hidegen préseléssel kinyert bergamott illóolaj nem mérgező, nagyon enyhén irritáló, nincs bőrérzékenyítő hatása, viszont számolni kell a préseléssel kinyert illóolajban jelenlévő furanokumarin vegyületeknek, elsősorban a bergapténnek fototoxikus és fotokarcinogén hatásával, amennyiben az alkalmazással egyidőben UV-fény (312-320 nm) éri a bőrünket. Ennek elkerülése érdekében szappanokban, fürdőkészítményekben nem lehet 0,4%-nál magasabb a hidegen préseléssel előállított bergamottolaj mennyisége, és abergamottolaj vagy a bergamottolajat tartalmazó kozmetikumok használatát követő 12 órán belül kerülendő a napozás, a szoláriumozás és a napfényben történő síelés.

A bergamottolajat az élelmiszeriparban az Earl Grey tea ízesítésére is használják.
10ml