Cikkek, érdekességek

Levendula-kisokos - Mire jó a levendula?

2020.06.15 13:04

A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Elsősorban illóolaj formájában használják, kiváló aromaterápiás hatása miatt. Ezt csöpögtethetjük fürdővízbe vagy borogatáshoz vizes ruhára, párologtathatjuk aromamécsesben, de akár közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk. Enyhe, kíméletes hatása miatt nyugodtan alkalmazható gyermekeknél is.

LEVENDULÁS TERMÉKEINKET ITT TALÁLJA

 

Nyugtat és élénkít

A levendula nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkíto és serkento hatása is van. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére, elősegíti többek között az egészséges, felfrissülést hozó alvást. Epetermelést fokozó, emésztést elősegítő, görcsoldó, szélhajtó, vizeletürítést elősegítő hatással is rendelkezik.

Külsőleg is gyógyír

Külsőleg, ecsetelőként alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, a mitesszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában, még az olyan súlyos esetekben is, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére is, fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendula kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, és serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait.

Kártevők ellen

"Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel" - áll Krúdy Gyula Álmoskönyvében. Nem véletlenül: a biedermeier korhoz szorosan kapcsolódó levendulaillat már nagymamáink ruhásszekrényeiben is jelen volt, szárított levendulát rejtő levendulazsákocskák formájában, amelyek nemcsak kellemes illatot árasztanak, de a molyokat is távol tartják. Általános rovarűző hatása miatt előszeretettel ültetik kényes növények - például rózsatövek - mellé, elűzi többek között a levéltetveket és más kártevőket.

 

LEVENDULÁS TERMÉKEINKET ITT TALÁLJA

Hogyan használjuk?

Fürdővízbe:
egy kádnyi vízhez öntsünk egy marék levendulavirágból készített főzetet - 50 gramm levendulát forrázzunk le 1 liter vízzel, majd hagyjuk állni 10-15 percig -, vagy egyszerűen cseppentsünk néhány csepp levendulaolajat a vízbe.
Teaként:
2 teáskanálnyi levendulavirágot öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni 5-10 percig. Szűrjük le, és ízlés szerint ízesítsük mézzel.
Masszázsolajnak:
10 ml mandula- vagy jojobaolajba keverjünk 4-5 csepp levendulaolajat. Tároljuk hűvös, sötét helyen.
Párologtatva:
az aromamécses táljába öntsünk kevés vizet, ebbe csepegtessünk 4-5 csepp levendulaolajat.